Down on the Farm

Kitchen Elements - Down on the Farm


Washington DC residents, tired of years in the city, decided to purchase a large farm in rural Frederick, Maryland. The homeowners initially tried to make small improvements to the kitchen after purchasing the property. They installed new counter tops and a new wood floor in the existing kitchen area, but were unhappy with the results. The new floor did not match the surrounding wood floor in color, material or plank size. The new counter top, although an upgrade, did not change the existing kitchen layout which kept the homeowners hemmed in to a small kitchen space. Since the homeowners have lots of family, and love to entertain in their new spacious retreat, they felt the existing kitchen was not adequate for their needs. They really wanted more space, a second sink, and a solution for the inappropriate wood floor. Additionally, an office space off the kitchen really needed a facelift. The ceiling had been removed due to damage from a leak, and the floor was damaged as well and was left as a bare cement slab. In one corner of the office, cinder block walls surrounded a dumb waiter elevator shaft and was no longer in use. In short, the office area was an eyesore and wasted space.

To capture more space and improve circulation, the wall dividing the kitchen from the office was removed. The existing peninsula design, which corralled people into a small area of the kitchen, was also abandoned. Once gone, the entire kitchen opened up to the generous family room.

The new kitchen was designed to have two zones, one for cooking and one for cleanup. The cooking area looked out on the rear of the bucolic farmland. The focal point of this area of the kitchen is the hood and cooktop which rests on a 45 degree angle along the back wall. A perfect place for your eye to land as you glance in from the family room. At the end of the run of cabinetry in the cook’s kitchen we created a furniture type hutch that serves the dining area. In order to distinguish this special part of the kitchen, we changed the cabinet color to moss green with walnut glaze. In order to high light the island and bring the kitchen together, the same moss green color was used on the island. The island was designed to seat 4 people.

The cleanup area is located where the office used to be. The two zones were unified with the cabinetry and flooring. The poorly matched wood floor was redone to match all of the existing floors and it extended into the new clean-up area. Instead of the expense of removing the cinder block walls that surrounded the dumbwaiter, the shaft was opened to the clean-up kitchen and the walls were clad in drywall. The new recess was a perfect spot to house the owner’s cookbooks.